Zioła stosowane są w kuchni przede wszystkim po to, by poprawić smak i jakość przyrządzanych potraw. Dzięki ziołom mięsa zyskują kruchość, a podczas obróbki kulinarnej nie tracą soczystości. Znika też nieprzyjemny aromat niektórych składników potraw, a zapach i smak gotowego dania zyskują na wyrazistości i tworzą harmonijną, apetyczną całość. Szczególnie dobrze sprawdza się to, kiedy np. mięsa przed obróbką cieplną poddawane są działaniu ziołowej marynaty. W zależności od rodzaju mięsa, traktuje się je marynatą przez kilka godzin lub kilka dni.

Zobacz jak używać bazylii w kuchni

Roślinnych przypraw używa się także w innych celach:

Poprawa funkcji trawiennych organizmu – zawarte w ziołach olejki eteryczne oraz inne składniki czynne stymulują i usprawniają wydzielanie soków trawiennych.
Aktywacja kubków smakowych i komórek odbierających bodźce węchowe – każda potrawa lepiej smakuje, jeśli na dodatek pięknie pachnie. Udowodniono, że podniebieniu dogadza się najlepiej tylko przy współdziałaniu zmysłu smaku i zapachu. Zatem dodatek aromatycznych ziół jest niezbędny, by można było docenić pełnię walorów przyrządzonego dania.
Poprawa wyglądu potrawy – pamiętajmy, że „jemy” również oczami, zatem dodatek ziół (najlepiej w postaci soczyście zielonych fragmentów roślinnych) dodatkowo pobudza apetyt.
Zachowanie świeżości pożywienia na dłużej – np. surowe mięso zawinięte w liście chrzanu lub zanurzone w ziołowej marynacie, można z powodzeniem przechować przez wiele godzin w chłodnej piwnicy.
Zachowanie zdrowia, urody oraz właściwej wagi – zioła przyspieszają trawienie potraw i dostarczają cennych składników mineralnych oraz witamin.

Warto zajrzeć tutaj:
http://www.ziołowo.pl/

Leave a Reply