Cielęcina to mięso chude, które jednocześnie potrafi zachować soczystość. Dodatek ziół ma uwydatnić tę aromatyczną wilgotność mięsa i zaostrzyć oraz uwypuklić jego delikatny, słodkawy smak. Dlatego też potrawy z cielęciny przyprawia się często mieszanką ziół prowansalskich czy też gorczycą. Dzięki mieszance mięso zachowuje swoją delikatność oraz nabiera niezwykłego aromatu, natomiast zastosowanie gorczycy dodaje w sumie mało intensywnej w smaku cielęcinie specyficznych walorów, nie do odtworzenia przy stosowaniu innego kawałka mięsa.

Trybula i bazylia
Cielęcinę łączy się też z dość rzadko stosowaną w naszej kuchni trybulą, i z bazylią – zazwyczaj kojarzoną z potrawami kapustnymi. Obie przyprawy nadają mięsu cielęcemu charakterystycznego aromatu i podkreślają delikatność potrawy.

Z cielęciny najczęściej przygotowuje się pieczeń. Ale można też przyrządzić pachnący, pyszny i lekkostrawny gulasz – wystarczy umiejętnie dobrać zioła.

Przepis na gulasz cielęcy

Gulasz cielęcy z ziołami – składniki na 4 porcje:
500 dag cielęciny
15 dag grzybów (idealnie – świeżych lub mrożonych kurek)
liść laurowy
trybula
bazylia
tymianek
papryka czerwona słodka i odrobina ostrej
2 ząbki czosnku
cebula
pieprz
sól
łyżeczka sosu sojowego
mąka pszenna
olej.

Przygotowanie cielęciny na gulasz:
Cielęcinę krótko wymoczyć, pokroić w niezbyt duże kawałki, obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na złoto na oleju. Przełożyć mięso z patelni do rondla, dodać przyprawy ziołowe, pieprz, sól i podlać 2 szklankami wody. Dusić na niewielkim ogniu ok. pół godziny. Na oleju usmażyć na złoto cebulę pokrojoną w piórka i umyte, oczyszczone grzyby. Dodać do mięsa razem z pokrojonym drobno czosnkiem. Dusić razem do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić sosem sojowym i zagęścić odrobiną mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą. Podawać z ziemniakami z koperkiem.

Przydatne linki:
http://polki.pl/tagi/9054/dania-z-cieleciny
http://www.winiary.pl/potrawy.aspx/48484/cielecina
http://allrecipes.pl/przepisy/tagi-1110/cielecina.aspx

One Response to “Zioła do cielęciny”

  1. Ula Says:

    Cielęciny jeszcze nigdy nie robiłam, bo zawsze wydawało mi się to zbyt skomplikowane. Chyba jednak pora wzbogacić doświadczenie :)

Leave a Reply